Børn er nysgerrige, også på, hvad der foregår rundtom i verden. Det er vigtigt at tale med sine børn om det, der sker, selvfølgelig uden at skræmme dem eller give dem voldsomme detaljer.

Men børn kan også selv være nyheder. Nyheder om børn kan, alt efter vinklen og hændelsen, vække latter eller tårer. De er lige så vigtige som nyheder om voksne, og derfor bør de også læses i avisen.

Børn i nyhederne

Børn kommer ikke ofte op i nyhederne, medmindre der er sket noget tragisk. Det er som regel fordi, børn ikke selv tager initiativ eller er store nok til at gøre noget, der er særlig nyhedsværdigt.

Men i en lokal avis kan man udnytte, at der ikke altid er så meget at fortælle, og give lidt plads til børn. Aviser kan dedikere en side eller to til nyheder om og for børn. Det kan handle om lidt af hvert, og ud over at det kan inkludere børnene i nyhederne, så kan det også vække smil hos voksne.

Nyheder for børn

DR har nyheder for børn i form af Ultra Nyt, hvor nyhederne omdannes til børnehøjde. På den måde kan børnene følge med og lære om, hvad der sker, mens en børneorienteret journalist kommer ned i øjenhøjde og forklarer omstændigheder og årsager, så de kan forstå det.

Nyhederne kan godt være skræmmende for børn, når kolde fakta serveres, og derfor er det vigtigt, at man tager sig tid til at formulere sig rigtigt.

Sådan kan du tale om nyhederne med dit barn

Det er helt i orden at pakke nyhederne lidt ind, når man snakker med børn. De er ikke vant til at håndtere store ting, og man kan let komme til at få verden til at fremstå som et skræmmende og uhyggeligt sted.

Hvis du vil snakke med dit barn om nyheder eller noget specifikt, der sker lige nu, så sæt dem ned og spørg først, om de har hørt om det. Forklar dem, hvorfor du vil tale om det, hvorfor det er vigtigt, og hvad betydning det har. Selvom det er noget, der foregår langt væk, er det godt for børn at forstå kontekst.

At inddrage dem og tale med børnene fra en tidlig alder, giver dem en større forståelse, de kan bygge på senere. Lyv aldrig over for et barn, når du taler om nyheder, men tænk dig gerne om en ekstra gang, så du kan formulere dig bedst muligt.