Vi kender det alle sammen. Os forældre vil gerne give børnene aktiviteter med indhold og mening. Men det kan være svært lige at komme på en leg og vi ender ofte med det vi kender. Men hvad skal der til for at aktivere børn, med godt indhold. Her er et par bud.
Det er altid individuelt, men hvis man tænker på hvad børnene laver og ikke laver i skolen, kan der komme mange ting frem. Så længe det er ting, som der kan snakkes om, eller motorisk udfordrer børnene, er der mange timers sjov og der er masser af læring i det.
1: Samle og sortere affald
Måske har I også et lille skur, hvor ting til lossepladsen hober sig op. Det er en alletiders aktivitet at lade børnene være med til dette. Pap, blød plast, jern osv. Det vigtigste er at de har nogle synlige steder at putte tingene hen. Så sørg for at der er stillet kasser eller poser op, med tydelig markering. I kan passende lade lommepenge være en del af det. Så der er 50 øre pr. ting. Så har de også noget at regne på.
2: Opgavebøger
Børn elsker faktisk opgaver, hvis ikke det lige forstyrrer et computerspil eller en youtubefilm. Du kan finde aldersopdelte opgavebøger, som man sagtens kan få børn til at lave. Der er en mental forskel på at tage skolebogen frem, end hvis de er med til at hente en pakke i brugsen, med nye og spændende opgaver.
3: Cykeltur
Det kan lyde helt banalt, men så længe forældrene er med, kan mange børn faktisk godt lide en cykeltur. Uanset om det er til en park, hvor man kører rundt på grusstier, eller til brugsen for at handle lidt småting. Der kan blive snakket om mange ting, og hvis man lader barnet føre an, vil man komme steder, som man normalt ikke lige kommer.
4: Konkurrencer
Hvis man tager udgangspunkt i barnets formåen og fysik, kan man sagtens lave små konkurrencer, hvor alle kan være med. Om det er en tur der skal løbes på tid, eller en rundboldkamp, er underordnet. Det vigtige for at holde motivationen er at sikre udvikling, og ligeværd. Så hvis man skal løbe på tid, er det ens egen tid man konkurrerer imod. Alternativt skal der regnes på handikap. Så faderen skal løbe dobbelt så hurtigt. Så er der ligeværd og så elsker barnet det.
5: Gæt og grimasser
Et spil som gæt og grimasser er et alletiders og aktivt spil som hele familien kan være med på. Det udfordrer og man har gang i rigtigt mange vigtige elementer. Ansigtsudtryk, følelser, lyde og fagter giver en del hjernegymnastik og leder op til rigtigt mange samtaler og gode grin.
Husk at alt vi gør sammen med de små, er med til at udvikle dem socialt, sprogligt og kognitivt. Derfor er det vigtigt at vi forældre interagerer og leger sammen med børnene og har gode samtaler med børnene.