Som mennesker er vi ofte uenige om mange ting, men lad os blive enige om dette: julesokker er hyggelige og hører julen til. Sådan er det og sådan har det altid været. Kigger man i historiebøgerne vil man se, at selv i gamle dage, da sokker var noget man strikkede over længere tid, var julesokker en ting.

Jeg har haft snuden i en række historiske samlinger af sokker igennem tiden og det er særligt i perioden omkring 1920’erne til 1940’erne, at julesokker er en stor ting. Her strikkede man dem i mange forskellige former og farver – typisk i kradsuld.

Det var husmødrene der strikkede julesokkerne til deres mand, som dernæst kunne tage dem på når disse skulle på arbejde. Det syntes deres kollegaer sikkert var vældig morsomt – og mon ikke at de ligeledes kunne hoppe i et par julesokker, strikket af deres hustruer.

Julesokker er et større hit end nogensinde

Nu skriver vi 2021 og julesokker er stadig et hit blandt danskere i alle aldre. Måske endda et større hit end nogensinde før. Der findes mange butikker på nettet, der sælger flotte julesokker med forskellige motiver, der alle har en relation til den søde juletid.

Men hvorfor er julesokker så hyggelige og hvad er det helt præcist de kan? Vi har spurgt en ekspert i julesokker og svaret er entydigt: ”Julesokker er en hyggelig og uformel tradition, der skaber glæde og morskab hos de medmennesker, for hvem sokkerne eksponeres. Julesokken er i al sin enkelthed en beskeden lille ting – og dette minder os om julens sande hensigt: at sætte pris på de små og vigtige ting”.

Moderne julesokker kan se ud på mange måder

Der er ingen regler for, hvordan julesokker skal se ud. Der er heller ikke definition af, hvad en julesok egentlig er. Altså er det på mange måder op til den enkelte at vurdere, hvad der egentlig er julesokker og hvad der ikke er. Det kan koges ned til, hvad der minder én om julen. Typisk har julesokker fine motiver af eksempelvis snefnug, julestjerner, rensdyr eller selvfølgelig julemanden og/eller hans nisse-hjælpere.

Vi har fundet en håndfuld flotte julesokker på en dansk webshop, som i en skrivende stund sælger julesokker til en stykpris á 49 kroner. Herunder vil jeg beskrive den julesok, der mest i min smag:

Julesokker med julemand

Julesokken er blålig og, som navnet antyder, pyntet med en julemand der er på vej ud med gaver til alle de artige børn. Kvaliteten er god og netop kvaliteten er faktisk noget af det, jeg vægter højt hos et par traditionelle sokker til højtiden. Jeg har nu båret sokken på mine fødder i 5 dage uden at tage den af og kan på denne baggrund argumentere for, at det er en god sok.

Er du på udkig efter et par julesokker der er både moderne og julede, så er julesokkerne med julemanden og hans gavesæk, et rigtig godt bud på et par lækre sokker, der er lidt ud over det sædvanlige uden at afvige for voldsomt fra det vi alle kender som et par klassiske julesokker.