I dag er der et øget fokus blandt dele af befolkning på at være mere miljøbevidste, dog er der mange der forbruger både tøj og fodtøj, uden nødvendigvis at tænke på bæredygtighed og økologi.

En grøn bølge, men ikke alle svømmere er grønne

Selvom at bæredygtighed og økologi er blevet til gode salgs parametre, er det ikke alle tøj, fodtøj og tekstilvirksomheder der er grønne eller bæredygtige. En del virksomheder markedsfører dem selv som værende ”bæredygtige” eller ”klimaneutralt”, men det kan være svært at gennemskue, hvor ansvarlige og økologiske deres fremstillingsprocesser er.

Dette kan give anledning til en stor del forvirring og kompleksitet, når du skal ud og handle tøj til dig selv eller dine børn.

Gå klædt i god samvittighed

Vil du være helt sikker på at det tøj og fodtøj, som du handler, er så miljøbevidst som muligt, er det ikke nok kun at vælge beklædning af 100% bomuld. Det kan anbefales, at du kigger efter sko og tøj der har følgende certificeringer:

  • GOTS
  • Svanemærket
  • Fair Trade

GOTS

Dette er en internationalt anerkendt økologimærke til tøj og tekstiler. For at en virksomhed kan få denne certificering kræver det, at denne lever op til både miljø og sociale ansvarligheds krav gennem hele værdikædens processer. Med andre ord fra marken til det færdige produkt.

Svanemærket

Er et andet mærke der stiller skærpede kvalitetskrav til forbrugsprodukter og tøj. For at få denne certificering skal den pågældende virksomhed leve op til strenge krav til brugen af skadelige kemikalier samt genbrug af selve produktet.

Fair Trade

Denne mærkning sætter fokus på, at det pågældende produkt er blevet fremstillet under fair og ordentlige forhold i form af ordentlige arbejdsvilkår, forhold og lønforhold.

Alle disse mærker kan sikre dig, at dit køb er bæredygtig og ansvarligt. Et godt eksempel på bæredygtig og økologisk beklædning er; Angulus støvler til børn. Angulus er et mærke der er meget velkendt, for deres brug af naturligt skind og læder, som er fri for skadelige kemikalier og stoffer.

Handel med omtanke og nysgerrighed

Der findes også en del andre eksempler på tøjmærker til både børn og voksne derude. Det kan dog altid anbefales at undersøge tøjet ud fra indholdet og certificeringer, hvis du ønsker at være 100% på den sikre side.

Certificeringer kan være den bedste løsning, når det kommer til undersøgelsen af det pågældende mærke. Produktindholdet alene kan nemlig være svært at redegøre for, om hvor ansvarligt det netop er. Det kan være at et produkt er fremstillet af økologisk bomuld, hvor dyrkningen af bomuldet er økologisk, men det senere skridt i processen ikke er særlige økologiske. Dette samme gør sig gældende, når det kommer til social ansvarlighed og menneskelige aspekter af fremstillingskæden.