Hvis I som familie er friske på at prøve noget helt anderledes, kunne I overveje at starte en melorme-farm sammen. Det er utrolig nemt at gå til, og der er opgaver til alle aldre og temperamenter.

Samtidig er der også en masse læring involveret, og det er billigt at komme i gang. Læs med her, og få en god start på projektet.

Indkøb af laver

Først og fremmest får I brug for en portion melorme til at starte farmen op. Melorme kan købes mange steder, og de er forholdsvis billige. Start eventuelt med en lille portion – farmen kan altid skaleres op, hvis I senere får mere blod på tanden.

Beholder

Der skal en beholder til, og størrelsen afhænger lidt af mængden af indkøbte larver. Når larverne hældes i beholderen, bør laget i bunden ikke være mere end 5-10mm tykt. Beholderen kan være næsten enhver form for plastikbøtte eller bakke, der har glatte lodrette sider.

Larverne kravler ikke ud, så et låg er i princippet ikke nødvendigt. Faktisk er det bedst at undgå låg, så der kommer masser af frisk luft til. Hvis I vælger at bruge låg, skal det være godt ventileret – med masser af huller eller evt. et insekt-net hen over.

Foder

Larven har fået sit navn, fordi den er et skadedyr i lagre med mel og korn. Og dermed er fodertypen næsten også afsløret. Kornprodukter af næsten enhver art kan bruges. Mange bruger hvedeklid (kan f.eks. købes her), men næsten enhver form for kornprodukt er gangbart. Havregryn er f.eks. også udmærkede.

Hæld foderet ned oven på melormene. Der må gerne være et lag på et par centimeters tykkelse. Ud over at tjene som foder, bruger melormene også hvedekliddet til at kravle rundt og gemme sig i.

Giv dem også af og til lidt frugt eller grøntsager. Det lægges blot oven på hvedekliddet. Vent nogle minutter og se så, hvordan larverne flokkes om den væskeholdige godbid. Frugt og grøntsager bør ikke blive liggende i farmen for længe. Hvis der er rester tilbage dagen efter, bør de fjernes, så bundlaget kan forblive sundt og tørt.

Tag pupperne fra

Efter noget tid (dage eller uger) vil melormene begynde at forpuppe sig. De bliver til hvide alien-agtige tingester, der ligger og vrikker. Tag pupperne op og læg dem i en anden beholder. Her vil de udvikle sig til biller.

Start en ny farm

Efterhånden som billerne dukker frem, flyttes de til en ny farm magen til den oprindelige med foder i bunden. Forskellen her er blot, at den nye farm kun er beboet af billerne. Her vil de snart begynde at lægge æg. Æggene ses som regel ikke – men de er der! I løbet af få uger vil den nye farm være fyldt med bittesmå nye melorme, som straks går i gang med at vokse sig store. Og så er familiefarmen i gang. God fornøjelse.